PERSBERICHTcogito-ergo-sum

Jaren terug was zo’n soort open filosofisch platform er ook al eens. Wij menen hoe dan ook dat in Leiden als cultuur- en universiteitsstad een Filosofisch Café op zijn plaats is. Op zondag 7 juli vindt van 15.00 tot 17.30 uur de eerste bijeenkomst plaats van het ‘Filosofisch Café Leiden’ op Nieuwstraat 10, in de woning van een mede-initiatiefnemer Hans Feddema. Daarna steeds elke eerste zondag van de maand.

Het thema van de eerste bijeenkomst is ‘Taoïsme, filosofie en praktijk’. Het betreft een introductie in de filosofie van taoïsme, met tevens praktische oefeningen.

De leiding van de bijeenkomsten ligt bij de initiatiefnemers, antropoloog en publicist dr. Hans Feddema en filosofe dr. Tania Meira (Merenwijk). Een leidend motief in de te bespreken thematiek is levenskunst, dus hoe te opereren vanuit innerlijke kracht en hoe in contact te zijn met zichzelf en de ander – thema’s waarbij uiteraard ook inleiders van buiten zullen worden gevraagd.

Voorlopige thema’s, naast het Taoïsme ingeleid door Tania, zijn: ‘de mens als afspiegeling van de kosmos’ (kosmologe Elizabeth Lankamp), ‘synchroniciteit – toeval of juist niet” (Hans), ‘betekenis van Nietzsche voor het godsbeeld van vandaag’ (Tania en/of Hans), ‘het slimme onbewuste in het dagelijks leven’ (Tania), ‘Satsang, een opkomend fenomeen’ (Naropa, Noordwijkerhout), ‘de Nieuwe Spiritualiteit’ (Tijn Touber of Hein Stufkens), ‘boeddhisme in de praktijk’ (Hans), ‘de terugkeer van levenskunst inclusief de deugdenleer op de agenda’ (Willy Hensen en Tania), ‘Qigung, de meditatieve bewegingsleer en een motor tot levensenergie’ (Gemma van der Wal), ‘relevantie van Mahatma Gandhi voor vandaag’ (Wim Robben en Hans), ‘de inhoud  van het westerse soefisme en de rol ervan in Nederland’ (John Belt), ‘de betekenis van Carl Gustav Jung voor de vernieuwing/heling van ons denken en voelen’ (Hans en/of Tjeu vd Berk), ‘Gurdjieff en de vierde weg’ (Tania), ‘Heeft de mens een ziel en zo ja wat is de kracht daarvan?’(Hans), ‘Spiegelogie’ (Willem de Ridder zelf of Ojas de Ronde), ‘De functie van mythen’ (iemand van de Joseph Campbell groep).

Uiteraard kunnen de deelnemers ook thema’s inbrengen. Men wordt vriendelijk doch dringend verzocht zich tevoren op te geven bij hansfeddema@gmail.com of bij tania.j.meira@gmail.com . Dit is temeer van belang omdat er van de Nieuwstraat 10 (waar het plaatsvindt) wordt uitgeweken naar Café Einstein of naar Rapenburg 100 (Studenten-ecclesia), indien het aantal deelnemers te groot wordt. Suggesties, ook van organisatorische aard, zijn van harte welkom

Hans Feddema (071-5122399/0252-341151) en Tania Meira (071-5225046)

Advertenties