Biografie

Foto: Studio Kastermans


Achtergrond
Afkomstig uit een middenstandsmilieu in Drenthe, studeerde Hans Feddema na het doorlopen van het gymnasium in Hoogeveen geschiedenis aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Een studie antropologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en een promotie in dezelfde discipline volgden; voor zijn dissertatie deed hij twee jaar antropologisch onderzoek naar een Tswana-stam in Zuid-Afrika.

Een aantal jaren was hij vervolgens leraar aan een Amsterdams gymnasium, waarna hij zich verbond aan de VU, eerst als wetenschappelijk medewerker, later als hoofdmedewerker en docent niet-westerse sociologie/ontwikkelingssociologie. Hij was tevens jarenlang secretaris van de vakgroep niet-westerse sociologie. Op zijn vakterrein schreef hij boeken en diverse artikelen, waaronder enkele in buitenlandse wetenschappelijke tijdschriften. In de jaren zeventig en tachtig was hij actief binnen de vredesbeweging en stond hij aan de wieg van het volkspetitionnement tegen de stationering van kruisraketten in Nederland. In de jaren negentig zette hij zich in als vredesactivist inzake de oorlogen in Kroatië, Bosnië en Kosovo na het uiteenvallen van Joegoslavië. Tegenwoordig is hij onder meer voorzitter van de landelijke Gandhiaanse vredesorganisatie SVAG, stuurgroeplid van De Linker Wang en Council-lid van War Resisters International.
Naast zijn wetenschappelijke publicaties schreef hij tal van journalistieke artikelen in en dag-, week- en maandbladen. Hij deed ook na het verschijnen van zijn proefschrift nog met enige regelmaat onderzoek in Afrika, vooral in Botswana. Thans richt hij zich vooral op India en Sri Lanka. In het kader daarvan maakte hij een film Het mindere geweld van het bloedoffer, de zondebok als onderdeel van zijn onderzoeksproject over vormen van geweld in het boeddhistisch volksgeloof, inclusief bijvoorbeeld demonenuitdrijving onder de sanctie van Boeddha en idem het vervloeken van derden.
Verschenen studies in dit project zijn onder meer:
– ‘The “Lesser” Violence of Animal Sacrifice, a Somewhat Hidden and overlooked (ignored?) reality in Buddist Sinhala Ritual Concerning the “Yaku”’, in:ANTROPOS 90, p.133-148 (1995).
– ‘Transformaties in het Sinhala Boeddhisme. De groeiende aantrekkingskracht van de Sunyiam cultus.’ in: FOCAAL, Tijdschrift voor Antropologie, nr 28, p. 91-110 (1996).
– ‘The Cursing Practise in Sri Lanka as a Religious Channel for Keeping Physical Violence in Control. The case of Seenigamma.’ in: Journal of Asian and African Studies, volume 32, p. 202 -223 (december 1997).
In februari 2005 kon hij mede met geld van onder meer de gemeente Leiden de eerste nood lenigen en vooral ook helpen bij het herstel van de stuk geslagen kleine vissersbootjes in zijn door de tsunami getroffen onderzoeksdorp  Dodanduwa op de zuidwestkust van Sri Lanka.

Politiek
Zes jaar lang was Hans Feddema directeur van het wetenschappelijk bureau van de Evangelische Volkspartij (EVP), een progressieve afscheiding van de ARP toen deze opging in het CDA. In de partij bekleedde hij verschillende bestuursfuncties, waaronder het coördineren van de buitenlandbetrekkingen en het participeren in congressen van de Europese antikernwapenbeweging en de Europese Helsinkibeweging.
Toen de EVP opging in GroenLinks, had hij ook daar diverse functies; zo was hij lid van het wetenschappelijk bestuur van de partij, lid van de redactie vanGroenlinks Magazine en was hij lid van het buitenlandberaad. Als steunfractielid en later als lid van de Provinciale Staten was hij van 1995 tot 1999 actief voor GroenLinks in de provincie Zuid-Holland.
Binnen GroenLinks, waarvan hij dus medeoprichter is, net als van de Linker Wang en voorheen de EVP, was hij jaren voorzitter van de werkgroep Midden-Oosten en is hij momenteel lid van de partijraad en lid van de redactieraad van het GroenLinks Magazine. Voorts schrijft hij een maandelijkse column in het magazine ‘t Kan Anders/Vredeskoerier en is hij onder meer redactielid van de tijdschriften Linker Wang en Geweldloze Kracht.

Specialisaties
– Buitenland, mensenrechten, oorlog en vrede, geweldloosheid,    nationale minderheden, internationale rechtsorde, geweldspreventie en conflictoplossing
– Midden-Oosten, zuidelijk Afrika, Zuid-Azië, Balkan, Oost-Europa
– Tolerantie jegens etnische en/of relgieuze minderheden, racisme, religieus geweld, multiculturele samenleving
– Indirecte en directe democratie
– Spiritualiteit, leven vanuit je kern/bron, ook wel hogere Zelf genoemd

HansFeddemaLogo1 Hans

Advertenties

22 Reacties to “Biografie”

 1. Naropa Says:

  Hallo Hans,
  Ik heb je site gevonden en stukjes gelezen o.m over Pim van Lommel.
  Prettig om elkaar kortstondig te ontmoetten.
  Wordt vervolgd?

  Groet,

  Naropa


 2. Beste Hans,
  Mooie website heb je en leuk om te weten wat je doet en wat je bezighoudt. We spreken elkaar weer op het terras.
  Hartelijke groeten,
  Corrie

 3. Theo Brand Says:

  Beste Hans,

  Goed om je beschouwingen en commenteren te lezen op deze heldere website. We spreken elkaar weer in Linker Wang verband.

  Hartelijke groet,
  Theo

 4. Berthe bekkering Says:

  Beste Hans,
  Gisteren heb ik je bij Elsje ontmoet en heb nu je website bekeken.
  Prachtig om over je te lezen.
  Je bent een inspirerende man, Hans en zo veelzijdig.
  Wat heerlijk dat er zulke mensen zijn.
  Het leven is zo goed!als we dit maar willen zien.
  Hartegroet….Berthe.

 5. Janka Says:

  Dag Hans,

  Wat een mooie website en wat een overvloed aan inspirerende artikelen!
  Dankjewel daarvoor, hartelijke groet, Janka

 6. Els Says:

  Beste Hans,
  Na je telefoontje over LinkedIn je website bekeken. Mooie site en interessante spirituele artikelen. We hebben overeenkomstige interesses.
  Namaste,
  Els

 7. Jan Bontje, columnist; dichter Says:

  Beste Hans.

  Zoals ik beloofde na ons optreden in E.M.M.A., op 27 november, bezocht ik je website. Ik ben onder de indruk van je werkzaamheden in dienst van de vrede.

  Wie weet tot weerzien!


 8. Beste Hans,

  Leuke ontmoeting gistermiddag
  groet

  Rob

  1. Hans Feddema Says:

   Beste Rob,

   Dank je, het was ook een leuke ontmoeting met jou. Ik heb een zomerhuisje in Plein Soleil op de Randweg 2(nr 20). Kom in e zomer dan eens langs of ik bij jou.

   Met lieve groet Hans

 9. liesbeth de vries Says:

  Beste Hans,

  Met juw welnemen, heb ik je website even doorgenomen. Indrukwekkend.

  Wat een rijk leven.
  als je het ook wil kunnen we eens van gedachten wisselen.

  Het ga je goed.

  Liesbeth

  1. Hans Feddema Says:

   Dag Liesbeth,

   Ik ben dankbaar elke dag, heb inderdaad rijk leven. Iets te druk en betrokken nog, ook al heb ik in leuk zomerhuis in Noordwijkerhout niet ver vd kust (15 minuten lopen van zee slechts) Graag wil ik je (her)ontmoeten. Ik ontmoette zaterdag nog een vrouw uit Heemstede die ook Liesbeth heette. Kan jou even niet plaatsen. Sorry moest 2 keer vlak na elkaar 2 lezingen houden in resp Doesburg en Enschede, heb daardoor wat achterstand. Ga nu even de stad in, maar Wellicht kun je iets meer zeggen over jou of me eventueel bellen, ik ben vanavond thuis. Lieve groet Hans Feddema

 10. pim Says:

  In een veelheid van wijze en mooie woorden is een enkel woord van mij voldoende: zinvol !

 11. Hannie Says:

  Goedemorgen Hans,

  De Liefde voor het Leven.
  De glimlach van jouw zijn.

  Dat willen delen met velen
  en in Liefde te zijn.

  Het was een leuke ontmoeting
  Hannie

 12. Margriet Geerts-Stikkelman Says:

  Kreeg afgelopen week voor het eerst het tijdschrift Spiegelbeeld okt 2012 in handen…De man achter het artikel Rennaissance als oogst op de innerlijke weg,kwam mij bekend voor…
  Herinneringen: Wandelvakantie …Chartreuse..groep alleenstaanden/alleengaanden….reisorganisatie Cirkel…gite..tour de France …opstap in Eindhoven…gebroken fles wijn in jouw tas..een zekere Jeanne,jullie kenden elkaar …Wandelen…dansen…goede zinvolle gesprekken… bv over jaloezie…etc.
  Dit alles is zeker 10 jaar geleden…
  Ik volg sinds okt 2012 een opleiding professional Aurahealers in Amsterdam..
  en ben verrast dat ik nu op dit moment op jouw artikel stuit…
  Ik heb je website opgezocht…en…chapeau,je hebt niet bepaald stilgezeten…
  Hartelijk groet,
  Margriet Geerts-Stikkelman

 13. aap Says:

  U lijkt me een goedwillende, maar zeer naïeve man.
  Typisch GroenLinks.
  Dè gebeurtenis van de 20e eeuw was de tweede wereldoorlog.
  Daarover zou U eens kunnen lezen:
  Harry Elmer Barnes, ed., ‘Perpetual War for Perpetual Peace, A critical examination of the foreign policy of Franklin Delano Roosevelt and its aftermath’, Caldwell, Idaho, 1953
  Peter H. Nicoll, ´Englands Krieg gegen Deutschland, Ursachen, Methoden und Folgen des Zweiten Weltkriegs’, 1963, 2001, Tübingen ( Britain’s Blunder, 1953)
  Frederick W. Marks III, ‘Wind over Sand, The diplomacy of Franklin Roosevelt’, 1988 Athens Georgia.

 14. Maria Rodenhuis Says:

  Hallo Hans

  zomaar een spontaan babbeltje terwijl ik een plekje zocht voor mijn fiets.
  Verfrissend om een ‘mens’ te ontmoeten!
  Zondag 6 april tegen 15.00 uur hoop ik aanwezig te zijn.

  vriendelijke groet,
  filosoof vrijdenker 🙂

  Maria Rodenhuis

 15. vera lewijse Says:

  Vereerd en onder de indruk.
  Lieve groetjes, Vera

 16. IM Says:

  Beste Hans,

  Het deed me niet goed dat je me gisteren nadat mijn antwoord op jouw vraag “Ben je filosofe?” “Nee” was, me meteen geen blik meer waardig keurde. Ondanks dat ga ik mededogen oefenen.
  Met vriendelijke groet,
  Ineke.

 17. hans Feddema Says:

  Dag lieve Ineke,
  Ik ben me van die ‘blik ‘ niet bewust, ik was dacht ik in gesprek met anderen. maar sorry, als dat zo overkwam. Wie is trouwens Ineke? M’n gewone mail is hansfeddema@gmail.com .
  L
  ieve groet Hans

 18. Marianne Buijs Says:

  Lieve Mijnheer Feddema,
  ik ben het zó helemaal eens met Berthe….!
  Tot schrijfs dan maar ? Liefs van Marian


 19. Beste dr. Hans Feddema, bedankt voor het gesprek vandaag op koningsdag 2015. Ik heb de site gevonden en het lijkt mij inderdaad een leuk idee om eens naar het filosofie café te komen. Het adres van de berg in België is Chalet Bressol , rue de barrage 3 Nisramont. De 5 daagse bijeenkomsten die ik daar wil organiseren wil ik combineren met Boogschieten, Japans Boogschieten en filosoferen. zodra ik het ingevulde plan van aanpak heb stuur ik u hierover meer informatie. Groet Jan van Vliet 06-54322926


 20. […] van streek, maar onze opvattingen over de dingen”, zei de Romeinse filosoof Epictetus. Volgens Hans Feddema ontspringt onze innerlijke onvrede niet door de wereld om ons heen, maar door ons denken. Dit is […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s