Biografie

Foto: Studio Kastermans

 

Antropoloog Hans Feddema, geboren in Drenthe en thans woonachtig in Leiden, studeerde geschiedenis en antropologie aan de Vrije Universiteit (VU) en de Gemeente Universiteit (nu UvA) te Amsterdam.

Zijn loopbaan begon hij als leraar geschiedenis in het middelbaar onderwijs in Haarlem. Daarna heeft hij ruim 25 jaar als universitair docent antropologie gewerkt aan de vakgroep NWS (niet-westerse sociologie), die hij in die tijd tevens diende als secretaris. Hij was jaren als onderzoeker werkzaam in drie Tswana-gemeenschappen in Botswana en West-Transvaal. Later ook in Zuid-Azië, met name onder de Sinhala-gemeenschap in Sri Lanka. Hij heeft daar nu nog een project lopen, dat startte vanuit de VU. In beide onderzoeken verschenen van zijn hand diverse publicaties in binnen- en buitenlandse antropologische tijdschriften. Ook maakte hij in samenwerking met het Audiovisueel Centrum van de VU de door hem zelf opgenomen film Demonen uitdrijving door een sjamaan in naam van Boeddha in Zuid-Sri Lanka.

Naast zijn wetenschappelijk werk en zijn functie aan de VU was hij vrij actief betrokken in de vredesbeweging als activist in de tijd van de koude oorlog. Hij voerde dialogen met vooraanstaande communisten in onder meer de DDR en Moskou, dit mede als lid van het Komitee Kruisraketten Nee. Ten slotte was hij, naast zijn wetenschappelijk werk, betrokken bij de Christen Radicale Beweging in de jaren zeventig, en tevens bij ontwikkelingen in de politiek die daarmee samen hingen. Hij was tegenstander van de vorming van het CDA en richtte daarom vanuit onder meer de ARJOS-beweging de EVP op, een progressief-spirituele partij, welke later met drie andere partijen opging in GroenLinks. Hij werd zo een van de oprichters van GroenLinks, van welke partij hij nog steeds lid is.

Daarnaast nam hij in die tijd het initiatief tot oprichting van De Linker Wang, als een soort spirituele tak van Groen Links. Dit samen met Cor Hofman en vooral met Ab Harrewijn, de grote organisator in deze. Feddema was rond 1990 ruim drie jaar lid van de Staten van Zuid-Holland voor Groen Links. Verder was hij voorzitter van de werkgroep Midden-Oosten van die partij, in welke functie hij tevens enkele malen werd uitgezonden naar Israël, Syrië en Turkije, dit voor gesprekken en onderzoek, onder meer naar de Koerdische kwestie. Recentelijk bezocht hij in het kader van Hizmet drie keer Turkije voor een ‘fact-finding’missie.

Thans is hij naast zijn bestuurslidmaatschap van Pais en het voorzitterschap van de Gandhiaanse vredesgroep de S.V.A.G. (stichting voorlichting actieve geweldloosheid) columnist in drie magazines, namelijk de Hooglandse Nieuwe, De Linker Wangen het Vredesmagazine. Voorts schrijft hij regelmatig essays voor CivisMundi.nl, Zinweb.nl en vooral in magazine Spiegelbeeld. In zijn woonplaats, ten slotte, organiseert Hans Feddema het drukbezochte Filosofisch Café Leiden.

Specialisaties
– Buitenland, mensenrechten, oorlog en vrede, geweldloosheid,    nationale minderheden, internationale rechtsorde, geweldspreventie en conflictoplossing
– Midden-Oosten, zuidelijk Afrika, Zuid-Azië, Balkan, Oost-Europa
– Tolerantie jegens etnische en/of relgieuze minderheden, racisme, religieus geweld, multiculturele samenleving
– Indirecte en directe democratie
– Spiritualiteit, leven vanuit je kern/bron, ook wel hogere Zelf genoemd

HansFeddemaLogo1 Hans

23 Reacties to “Biografie”

 1. Naropa Says:

  Hallo Hans,
  Ik heb je site gevonden en stukjes gelezen o.m over Pim van Lommel.
  Prettig om elkaar kortstondig te ontmoetten.
  Wordt vervolgd?

  Groet,

  Naropa


 2. Beste Hans,
  Mooie website heb je en leuk om te weten wat je doet en wat je bezighoudt. We spreken elkaar weer op het terras.
  Hartelijke groeten,
  Corrie

 3. Theo Brand Says:

  Beste Hans,

  Goed om je beschouwingen en commenteren te lezen op deze heldere website. We spreken elkaar weer in Linker Wang verband.

  Hartelijke groet,
  Theo

 4. Berthe bekkering Says:

  Beste Hans,
  Gisteren heb ik je bij Elsje ontmoet en heb nu je website bekeken.
  Prachtig om over je te lezen.
  Je bent een inspirerende man, Hans en zo veelzijdig.
  Wat heerlijk dat er zulke mensen zijn.
  Het leven is zo goed!als we dit maar willen zien.
  Hartegroet….Berthe.

 5. Janka Says:

  Dag Hans,

  Wat een mooie website en wat een overvloed aan inspirerende artikelen!
  Dankjewel daarvoor, hartelijke groet, Janka

 6. Els Says:

  Beste Hans,
  Na je telefoontje over LinkedIn je website bekeken. Mooie site en interessante spirituele artikelen. We hebben overeenkomstige interesses.
  Namaste,
  Els

 7. Jan Bontje, columnist; dichter Says:

  Beste Hans.

  Zoals ik beloofde na ons optreden in E.M.M.A., op 27 november, bezocht ik je website. Ik ben onder de indruk van je werkzaamheden in dienst van de vrede.

  Wie weet tot weerzien!


 8. Beste Hans,

  Leuke ontmoeting gistermiddag
  groet

  Rob

  1. Hans Feddema Says:

   Beste Rob,

   Dank je, het was ook een leuke ontmoeting met jou. Ik heb een zomerhuisje in Plein Soleil op de Randweg 2(nr 20). Kom in e zomer dan eens langs of ik bij jou.

   Met lieve groet Hans

 9. liesbeth de vries Says:

  Beste Hans,

  Met juw welnemen, heb ik je website even doorgenomen. Indrukwekkend.

  Wat een rijk leven.
  als je het ook wil kunnen we eens van gedachten wisselen.

  Het ga je goed.

  Liesbeth

  1. Hans Feddema Says:

   Dag Liesbeth,

   Ik ben dankbaar elke dag, heb inderdaad rijk leven. Iets te druk en betrokken nog, ook al heb ik in leuk zomerhuis in Noordwijkerhout niet ver vd kust (15 minuten lopen van zee slechts) Graag wil ik je (her)ontmoeten. Ik ontmoette zaterdag nog een vrouw uit Heemstede die ook Liesbeth heette. Kan jou even niet plaatsen. Sorry moest 2 keer vlak na elkaar 2 lezingen houden in resp Doesburg en Enschede, heb daardoor wat achterstand. Ga nu even de stad in, maar Wellicht kun je iets meer zeggen over jou of me eventueel bellen, ik ben vanavond thuis. Lieve groet Hans Feddema

 10. pim Says:

  In een veelheid van wijze en mooie woorden is een enkel woord van mij voldoende: zinvol !

 11. Hannie Says:

  Goedemorgen Hans,

  De Liefde voor het Leven.
  De glimlach van jouw zijn.

  Dat willen delen met velen
  en in Liefde te zijn.

  Het was een leuke ontmoeting
  Hannie

 12. Margriet Geerts-Stikkelman Says:

  Kreeg afgelopen week voor het eerst het tijdschrift Spiegelbeeld okt 2012 in handen…De man achter het artikel Rennaissance als oogst op de innerlijke weg,kwam mij bekend voor…
  Herinneringen: Wandelvakantie …Chartreuse..groep alleenstaanden/alleengaanden….reisorganisatie Cirkel…gite..tour de France …opstap in Eindhoven…gebroken fles wijn in jouw tas..een zekere Jeanne,jullie kenden elkaar …Wandelen…dansen…goede zinvolle gesprekken… bv over jaloezie…etc.
  Dit alles is zeker 10 jaar geleden…
  Ik volg sinds okt 2012 een opleiding professional Aurahealers in Amsterdam..
  en ben verrast dat ik nu op dit moment op jouw artikel stuit…
  Ik heb je website opgezocht…en…chapeau,je hebt niet bepaald stilgezeten…
  Hartelijk groet,
  Margriet Geerts-Stikkelman

 13. aap Says:

  U lijkt me een goedwillende, maar zeer naïeve man.
  Typisch GroenLinks.
  Dè gebeurtenis van de 20e eeuw was de tweede wereldoorlog.
  Daarover zou U eens kunnen lezen:
  Harry Elmer Barnes, ed., ‘Perpetual War for Perpetual Peace, A critical examination of the foreign policy of Franklin Delano Roosevelt and its aftermath’, Caldwell, Idaho, 1953
  Peter H. Nicoll, ´Englands Krieg gegen Deutschland, Ursachen, Methoden und Folgen des Zweiten Weltkriegs’, 1963, 2001, Tübingen ( Britain’s Blunder, 1953)
  Frederick W. Marks III, ‘Wind over Sand, The diplomacy of Franklin Roosevelt’, 1988 Athens Georgia.

 14. Maria Rodenhuis Says:

  Hallo Hans

  zomaar een spontaan babbeltje terwijl ik een plekje zocht voor mijn fiets.
  Verfrissend om een ‘mens’ te ontmoeten!
  Zondag 6 april tegen 15.00 uur hoop ik aanwezig te zijn.

  vriendelijke groet,
  filosoof vrijdenker 🙂

  Maria Rodenhuis

 15. vera lewijse Says:

  Vereerd en onder de indruk.
  Lieve groetjes, Vera

 16. IM Says:

  Beste Hans,

  Het deed me niet goed dat je me gisteren nadat mijn antwoord op jouw vraag “Ben je filosofe?” “Nee” was, me meteen geen blik meer waardig keurde. Ondanks dat ga ik mededogen oefenen.
  Met vriendelijke groet,
  Ineke.

 17. hans Feddema Says:

  Dag lieve Ineke,
  Ik ben me van die ‘blik ‘ niet bewust, ik was dacht ik in gesprek met anderen. maar sorry, als dat zo overkwam. Wie is trouwens Ineke? M’n gewone mail is hansfeddema@gmail.com .
  L
  ieve groet Hans

 18. Marianne Buijs Says:

  Lieve Mijnheer Feddema,
  ik ben het zó helemaal eens met Berthe….!
  Tot schrijfs dan maar ? Liefs van Marian


 19. Beste dr. Hans Feddema, bedankt voor het gesprek vandaag op koningsdag 2015. Ik heb de site gevonden en het lijkt mij inderdaad een leuk idee om eens naar het filosofie café te komen. Het adres van de berg in België is Chalet Bressol , rue de barrage 3 Nisramont. De 5 daagse bijeenkomsten die ik daar wil organiseren wil ik combineren met Boogschieten, Japans Boogschieten en filosoferen. zodra ik het ingevulde plan van aanpak heb stuur ik u hierover meer informatie. Groet Jan van Vliet 06-54322926


 20. […] van streek, maar onze opvattingen over de dingen”, zei de Romeinse filosoof Epictetus. Volgens Hans Feddema ontspringt onze innerlijke onvrede niet door de wereld om ons heen, maar door ons denken. Dit is […]

 21. Jan roelof Lugtmeier Hoogeveenseweg 8-27 meppel Says:

  Wat een prachtig schijven in trouw ,christelijk,dus progressief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s